Rørfornying med strømperenovering
Gravefri, bærekraftig og langsiktig rørfornying med strømpe
Gravefri rørfornying med strømpe er en kostnads- og klimaeffektiv løsning som fornyer gamle avløps- og overvannsanlegg. Metoden innebærer at vi lager nye rør uten å grave – populært kalles det også No Dig. Resultatet er et helt nytt og selvbærende rør som varer i 100 år. Vi har utført strømperenovering for offentlige og private kunder siden 1999.

Armerte fleksible strømper skaper skjøtefrie rør som er både ringstive og holdbare. De tester som er gjennomført på våre linere viser en enestående god livslengde og holdbarhet. Linerstyrken møter markedets krav om en livslengde på opp til 100 år.
Foruten store økonomiske besparinger sammenlignet med å grave er metoden produksjonseffektiv, skaper minimale forstyrrelser og innebærer betydelig lavere miljøpåvirkning. Karbondioksidutslipp og belastning på miljøet minsker med mellom 70–90 % takket være at vi installerer foringen mellom kummer, helt uten graving.
Hvordan foregår en strømpeinstallasjon?
Røret rengjøres for å fjerne fett, avleiringer og andre sedimenter, så filmes det for å avdekke eventuelle skader, røtter eller hindringer.
Dimensjonen på røret kontrolleres, og lengden mellom startpunkt og sluttpunkt for strømperenoveringen måles opp.
Strømpen, som kommer klar til installasjon direkte fra fabrikk, monteres på installasjonsutstyret og vrenges eller trekkes inn i røret. Vrenging foregår som når man vrenger en sokk, bare at det er trykkluft som presser strømpen fremover i røret. Inntrekking skjer ved å først føre en vaier eller et tau gjennom røret, feste strømpen til vaieren/tauet, og trekke tilbake med en vinsj.
Når strømpen er på plass i røret så blåses den opp med trykkluft til riktig trykk, før den herdes med et “lystog”, det vil si flere UV-lamper som henger etter hverandre som et togsett.
Når strømpen er ferdig herdet så kappes endene av og fases mot den eksisterende rennen i
kummen for at ikke papir og annet skal hekte seg fast. En beskyttelsesfolie trekkes ut av det nye røret, røret testes for å sikre at det er tett og fungerer som det skal, og en robot kjører inn og borer opp tilkoblingene slik at alle husene kan benytte avløpet som normalt.
Vanligvis skjer alt dette i løpet av en vanlig arbeidsdag, det vil si, at vi kan ha strømperenovert røret i gaten og reist derfra mens du har vært på jobb, uten å merke at vi har vært der.
Vi kan også forsterke grenrøret (tilkoblingen) med det vi kaller for hatt.
Vi vet ikke nøyaktig hvem som fant på navnet hatt, men det kommer nok av at hatteforingen ser ut som en flosshatt, bare at den ikke er tett i toppen. Den monteres med toppen av hatten inn i tilkoblingen, mens bremen blir sittende mot det strømperenoverte røret.
Hatten består av samme materiale som strømpen, og herdes også med UV-lys. I tillegg legges det en epoksypasta på den delen av hatten som er mot rørveggen slik at det tetter og limer mot strømpe og rør.
Når hatten er herdet blir den en permanent del av det nye, strømperenoverte rørsystemet.
I korte trekk
- Utslipp av CO₂ reduseres med opptil 90 %
- Den nye ledningen kan tas i bruk samme dag
- Tilkoblingene åpnes umiddelbart etter installasjon
- For ledningsdimensjoner 150 mm og oppover. Vi kan også tilby løsninger for mindre dimensjoner.
- Opptil 800 m ny ledning per uke
- Opprettholdt eller økt strømningskapasitet for de fleste ledninger